четвер, 10 грудня 2015 р.

День Андрія Первозванного


       13 грудня православні християни відзначають свято на честь святого апостола Андрія Первозванного. Водночас свято має і дохристиянське походження, це традиційний день ворожінь. Але головне цього дня - не забувати головної суті - славити пам'ять апостола, який приніс християнство на київські землі.
      Святий апостол Андрій Первозванний був з роду єврейського, з Віфсаїди Галілейської, рибалка, брат Апостола Петра. Андрій — один із дванадцяти апостолів, який перший був покликаний Христом в його апостоли, тому в православній традиції й називається Первозванним. За церковними легендами, святий Андрій Первозванний під час своєї останньої місійної подорожі проповідував християнство у Скіфії й дійшов аж до Києва, де на одному із пагорбів встановив хрест.
     Серед осінньо-зимових свят виділяється, мабуть, найцікавіше – день Андрія Первозванного, чи, як його ще називають у народі, Калита. Свято припадає на 13 грудня і є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя. Урізних місцевостях їх відзначали по-різному, а ще з цим святом пов`язана значна кількість різноманітних звичаїв обрядів і повір`їв,також проповідування майбутньої долі, ворожіння, ритуальне кусання калити.
      Андрій - біблійне ім`я грецького походження, означає «мужній, сміливий». Ім`я Андрій разом з іншими грецькими іменами потрапило в Палестину й поширилося в християнському світі, як апостольське ім.`я. За Біблією апостол Андрій був страчений у Патрасі на косому хресті, звідки й пішов вираз «Андріїв хрест». Сьогодні ім`я розповсюджене в багатьох країнах  і зберігає свою популярність донині.
    "Осінні» Андрії щасливі в бізнесі, а також  домагаються великих успіхів у сфері наукової діяльності. Андрії народжені взимку, більше тяжіють тдо галузі мистецтв. Від «весняних» Анріїв можна чекати чого завгодно: від лицарської шляхетності до цинічного жесту. Нарешті, «літні» Андрії багатослівні, гарячі й ревниві, але при цьому поступливі.
     Інтенсивність звучання імені Андрій відповідає хвилям жовтогарячого кольору, який символізує спеку, енергію, радість.
     Найбільш поширені форми імені Андрій: Андрійко, Андрюха, Андрюша, Андрюшка, Андрійко, Андрюня, Андрійчик.
      Книги по даній темі можна знайти у нашій книгозбірні.
     
     

Немає коментарів:

Дописати коментар