четвер, 18 квітня 2019 р.

До ювілею Івана Котляревського

        2019 рік багатий на ювілейні дати, пов`язані з життям і творчістю Івана Котляревського, письменника, поета, драматурга, громадського діяча, основоположника сучасної української літератури.
          Цьогоріч минає  250 років  від дня його  народження; 200 років від початку театральної діяльності; 115 років із моменту відкриття пам`ятника великому українському класику; 200 років із часу прем`єри  п`єси «Наталка Полтавка» на сцені полтавського театру.  
    У бібліотеці-філії № 1 Нововолинської ЦБС спільно з старшокласниками ЗОШ № 6 (вчитель-філолог С. І. Александрович) був проведений  бенефіс книги "Наталка Полтавка" - діамант української літератури ХІХ століття".
     Ведучі  Світлана Галушук та Маргарита Янець познайомили присутніх з життєвим і творчим шляхом відомого письменника, переглянули слайди, прослухали мелодійні  пісні, створені видатним українським композитором Миколою Лисенком та буктрейлер.
    Його п`єси продовжують приваблювати глядачів, а п`єса "Наталка Полтавка" не сходить зі сцени, і в наші  часи залишається такою ж свіжою, як і в добу їх автора. Усі пісні героїв п`єси відразу стали популярними після постановки, тож учасники заходу пірнули в історію українського театру та відчули дух української душі.
       Іван Котляревський своєю творчістю вперше посмів нагадати українцям, що вони українці, що не варто соромитись рідної мови, що українською мовою можна створювати справжні шедеври.
     Учні з задоволенням прослухали вірш М. Наварської "Я жінка" у виконанні Дарії Чернецької.
    Творчість письменника увійшла дорогоцінним вкладом в українську літературу і стала живим джерелом духовного розвитку народу наголосила Світлана Александрович.
    У бібліотеці влаштована викладка літератури "Лицар української словесності".

Немає коментарів:

Дописати коментар