середу, 11 квітня 2018 р.

Концтабори - злочин проти людства


        Міжнародний день визволення в`язнів фашистських концтаборів відзначається 11 квітня.  Цю пам`ятну дату встановлено за рішенням Організації Об`єднаних Націй  тому, що саме в цей день у 1945 році в`язні концтабору Бухенвальд, довідавшись про наближення американських військ, підняли збройне повстання і вийшли на волю. В цей день Україна разом з усім світом вклоняється людям, які пройшли тяжкий шлях через фашистські табори, віддає данину скорботної пам`яті жертвам нацизму, які загинули в концтаборах.
        До  цієї історичної дати у бібліотеці-філії № 1 Нововолинської ЦБС проведена подорож в історію «Відгомін страждань і поневірянь». Учасниками заходу були учні 9-Б класу (кл. керівник Шимчук Л. І.)  ЗОШ № 6.


   Бібліотекар  Людмила  Корольчук    розповіла старшокласникам про фашистські табори смерті та гетто на територіях різних країн  Європи,  трагічні долі ув`язнених в таборах смерті «Бухенвальд», «Равенсбрюк», «Саласпілс». Про страшні тортури,  знущання та експерименти над в`язнями.
     Не залишила учнів байдужими розповідь учителя  історії Лариси Іванівни Шимчук  про лікарів-есесівців, що проводили на ув`язнених  свої  злочинні «медичні досліди».   Вразила доля відомого польського лікаря,  педагога і письменника Януша Корчака, який загинув разом із своїми вихованцями у гітлерівському таборі смерті Треблінці.
   Денис Воронюк та Назар Романюк  надали інформацію про концтабори, які були розташовані на території України та Волині. В них загинуло понад 12 млн. людей з 30 країн світу.
    Школярі  декламували вірші відомого  татарського поета Муси Джаліля, який перебував у фашистському концтаборі Шпандау.
      До уваги присутніх представлена викладка літератури «Фашистські табори смерті – геноцид проти людства».
    Долі в`язнів концтаборів дуже повчальні для нас і сьогодні. Важкий шлях пройшло «покоління війни» - голод, тяжка, виснажлива праця, поневіряння, тортури. Але це покоління захоплює нас своєю стійкістю духу. Ті, хто залишився живими, сьогодні згадують ті роки з болем. І головне, сьогодні, не допустити, щоб це повторилося. Робити все можливе, щоб люди ніколи більше не відчували всіх жахів фашизму.

Немає коментарів:

Дописати коментар