понеділок, 22 травня 2017 р.

День Святих Кирила та Мефодія


    24 травня є великим святом духовної освіти та слов’янської писемності, оскільки саме в цей день Православна церква вшановує пам’ять двох рідних братів — святих рівноапостольних Кирила та Мефодія, творців слов’янської азбуки, проповідників християнства, перших перекладачів богослужбових книг з грецької на слов’янську мову. Походили вони з Македонії, зі знатного роду. Спілкування з Богом через молитву та духовну освіту стало для них потребою ще в юності. Тому невипадково Мефодій, а за ним і Кирило залишили світське життя і стали ченцями на горі Олімп. Саме вони – болгарські просвітителі Кирило і Мефодій – створили першу слов’янську азбуку, яку ми використовуємо дотепер. Азбука отримала назву кирилиця – від імені молодшого з братів.
     Історія кирилиці нерозривно пов’язана з православ’ям. Застосовуючи створену азбуку, брати переклали з грецької Святе Письмо і низку богослужбових книг. Життєвий подвиг Кирила і Мефодія невипадково прирівнюють до апостольського, називаючи їх «первоучителями» слов’ян. До лику святих рівноапостольні Кирило і Мефодій зараховані в давнину.
       Дуже символічно, що саме в день вшанування святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія, творців церковнослов'янської мови,  24 травня було оголошено Днем слов'янської писемності і культури.
         Кирило – ім`я запозичене з грецької мови, означає «приналежний Господу». Ім`я Кирило досить відоме, але рідкісне. Власник цього імені – як правило, товариська й життєрадісна людина з помірно врівноваженим темпераментом. Це волелюбна й незалежна особистість. У цього чоловіка глибокий проникливий розум, прекрасне аналітичне мислення. 
       Мефодій  - чоловіче ім'я, грецького походження, значення якого – «той, що розшукує», «хто йде по сліду». Поширене в православному світі. Володар імені Мефодій часто вражає непередбачуваністю своєї поведінки. Яким він буде найближчим часом – цього не можуть сказати навіть близькі. Цьому чоловікові притаманні вихованість, дисциплінованість, аналітичний склад розуму, відмінна пам’ять і розвинена інтуїція, допитливість.
        Більше інформації про ці імена Ви зможете знайти у нашій бібліотеці.



Немає коментарів:

Дописати коментар