середу, 27 квітня 2016 р.

Свята Галина


          
          У представниць прекрасної половини людства нерідко можна зустріти ім'я Галина. Ім'я це з'явилось у Стародавній Греції і походить від слова «Гален» та  означає спокій, безтурботність, ясність, тиша.
           29 квітня Церква вшановує пам’ять святої мучениці Галини Коринфської, яка постраждала за християнську віру в ІІІ столітті. В церковному календарі свята мучениця Галина поминається двічі: 23 березня і 29 квітня.
            Народилася свята мучениця Галина в Коринфі (столиця Ахайї, центральної області Греції, де в І столітті жив і проповідував апостол Павло). Завдяки Божій Милостині вона зустріла праведника Кодрата, який навернув її до віри в Христа. Кодрат лікував хвороби тілесні і словом Божим зціляв душевні недуги. Свята Галина, наслідуючи старця, добровільно пішла на муки за Христа: у її серці назавжди закарбувалися настанови свого вчителя. На місці де були страчені за Христа мученики коринфські, явилося джерело чистої води - для нагадування Коринфу про страждання святих, які пролили річки крові своєї.
         Мабуть, жодне із жіночих імен не стало таким популярним у піснях, приказках та жартах; у говірках української мови.
         Найбільш поширені форми імені Галина: Галя, Гала, Галочка, Галка, Галюня, Галюся, Галинка, Гуля, Галинуша, Глаша.
         Книги по даній темі можна знайти у нашій книгозбірні.

Немає коментарів:

Дописати коментар