неділю, 15 листопада 2015 р.

21 листопада - день Святого Михайла



      
         21 листопада православна церква відзначає Собор святого Архістратига Михайла, і це вважається однією з найважливіших подій осені.  
        Ім'я походить від давньоєврейського імені Мікаель, що означає "рівний, подібний до Бога".  Носії цього імені володіють такими рисами характеру, як активність, принциповість. Михайло відрізняється хорошою силою волі і відмінним здоров'ям. Він, звичайно, розумний, але дуже вимогливий до оточуючих.

     Для православних Михайло - особлива постать - він захисник за смертних перед лицем Бога, а також веде небесні сили на битву проти воїнства зла.
Михайлів день  пов'язують з закінченням весільного сезону. У народі він дуже полюбився.

        Михайло - захисник віруючих від хвороб і всіляких спокус.
Здавна на Русі вірили, що проти архангела Михаїла не зможе встояти жодна нечиста сила, адже варто йому тільки з'явитися, і вся нечисть ховається по норах і печерах, або ж провалюється під землю.

      В залежності  від регіону, Михайлів день відзначали по-різному. Приміром, в Поліссі його поважали, бо вважали, що він - захисник від грому. Тому в цей день ніхто нічого не рубав, не різав і не ткав, щоб не скривдити святого. У деяких районах Білорусії помічали, що після Михайлова дня ведмеді впадають в сплячку. Цей день офіційно вважався початком зими, з цього дня починалися морози. Існували прикмети: якщо у цей день буде іній - зима буде сніжною, якщо туман - буде відлига. Якщо на Михайлів день буде ясна погода - зима буде холодною і морозною.
Михайла вважали також управителем душ померлих. Тому всі, хто хотів померти легко, обов'язково повинні були святкувати його день.

      Тож із Днем Ангела Михайлів, Михайликів та Михасиків. Хай доля щасливиться вам щоднини!


Немає коментарів:

Дописати коментар