вівторок, 5 травня 2015 р.

Юрій - з давньогрецької "землероб"


До найдавніших людських найменувань належить ім`я Георгій. Чоловіче ім`я грецького походження, особливо поширене серед українців, білорусів та росіян. Ім`я прямий відповідник грецькому Георгій.
        За переказом, Святий великомученик Побідоносець Юрій (Георгій) походив із знатного римського роду та займав високе положення у війську. Коли ж почалися гоніння на християн, він вступив на їхньому боці, за що після восьми днів тяжких катувань 23 квітня 303 року йому відрубали голову у Никомиді (Мала Азія). Християнська церква зарахувала Святого Георгія до лику Святих.
Шанування його у Київській державі почалося разом з прийняттям християнства. Вже в 988 році син князя Володимира Ярослав, якого пізніше назвали Мудрим, при хрещенні одержав ім`я Георгій.
Пам`ять Святого Георгія відзначають двічі на рік, йому присвячують два свята, одне з яких - весняне, друге - осіннє. Святкування весняного (або голодного) дня Святого Юрія - (23 квітня за старим стилем), 6 травня за новим стилем, було пов`язане з його мученицькою смертю у цей день. Після одержання перемоги над печенігами у 1036 році князь Ярослав Мудрий звелів відзначати День Святого Георгія ще й 26 листопада; цей день одержав назву холодного, осіннього Юрія.
В день Святого Юрія існує звичай іти у поле та оглядати землю. Колись у цей день відправляли спільні молебні за врожай. Приносили ікони, священик відправляв службу, співав хор, а потім всі разом обідали у полі.
Роса в цей день має цілющу силу, тому її збирали до схід-сонця і вживали від різних хвороб: промивали очі, змочували голову, "щоб не боліла", а дівчата вмивалися росою - на красу".
Книги по даній темі можна знайти у нашій бібліотеці.