пʼятницю, 12 грудня 2014 р.

Вечір на Андрія

        Є в нашого народу чудові традиції. 13 грудня - православні християни відзначають День святого Андрія Первозванного - одного із дванадцяти апостолів, учнів Ісуса Христа. Це свято є  одним із найцікавіших і найтаємничіших.
      З метою популяризації обрядових свят зимового циклу та в рамках клубу "Зустрічі без прощань" бібліотека-філія № 1 та ПТУ № 11 організували та провели народознавчий вечір "Святий Андрію, подаруй нам надію".
       Ведучі заходу Юлія Придатюк та Олександр Мельничук розповіли присутнім про життєвий шлях апостола Андрія,  традиції святкування Андрія в різних куточках України та  народні прикмети .
      Театралізоване дійство "Андріївських  вечорниць" представляли учні училища, а підготували Ірина Кудлей (художній керівник), Ірина Федюк, Людмила Панасюк (вихователі). До своєї оселі запросила хазяйка вечорниць  Ірина Ксьондзик. Господиня разом з дівчатами ліпили вареники. Велике пожвавлення та сміх викликало ворожіння, угадування майбутнього, розгадування загадок.
      В ніч на Андрія у парубків -  найбільші  права. Настала і їх черга веселитись. Щоб вони не заподіяли - люди цієї єдиної ночі на рік пробачали всі бешкети.
      За  народним звичаєм   дівчата  підвісили Калиту до стелі й запросили хлопців  не посміхнувшись  підстрибнути, щоб вкусити її. А хто посміхнувся, помазали борошном.
       Гостей пригощали смачними варениками, горіхами та яблуками. Свято закінчилось виконанням  українських народних пісень.
       Завідувач бібліотеки Світлана Галушук представила викладку літератури "Андрій  -  мужній, хоробрий" . Вона розповіла, що означає ім`я Андрій, його історію, значення імені у житті людини.
        Сподіваємося, що учням  надовго запам`ятається  цей вечір, а зерно посіяне в їхніх душах, проросте благодатним колоссям.