середу, 25 травня 2022 р.

Олеся Зірка із сузір’я Косачів

     26 травня 2022 року минає 145 років від дня народження Ольги Петрівни Косач-Кривинюк (1877-1945).

       Ольга Косач-Кривинюк – українська письменниця, літературознавиця, перекладачка, бібліографиня, етнографиня, лікарка за фахом, членкиня катеринославської «Просвіти», дочка Олени Пчілки, молодша сестра Лесі Українки (1877-1945).  Псевдонім – Олеся Зірка. Жертва сталінського терору.
            Короткий період Української Народної Республіки був у творчому плані чи не найпліднішим для Ольги. У 1918 році вона видала книжку «Стародавня історія східних народів». Також відкрила ткацьку майстерню й організувала гурток вишивання; зібрала та відтворила узори, частина яких стала основою видання «Українські народні узори з Київщини, Полтавщини і Катеринославщини».

        Сестрі славетної письменниці Лесі Українки Ользі Косач-Кривинюк судилося стати берегинею родинного архіву Косачів і написати монументальний літопис «Леся Українка. Хронологія життя і творчости» (Нью-Йорк, 1970).

        Ольга Косач-Кривинюк пішла з життя 11 листопада 1945 року в Аугсбурзькому таборі переміщених осіб, внаслідок тривалих хвороб і поневірянь. Там, на німецькій землі, далеко від інших родичів, збережена її могила.

        Мало хто знав, що вона – нащадок талановитого роду, відома також під творчим псевдонімом Олеся Зоря. Вона народилася в достатку, в любові, в турботі великої сестри Лесі, мала хороший літературний хист, писала мемуари, робила професійні переклади, вчителювала і навіть мала лікарську практику. Здавалося б, Ольга Косач, вона ж Олеся Зоря, видатна українка, народжена для довгої, щасливої долі. Але у долі були свої плани…

         На могилі у мирний час встановили камінь, на якому хтось викарбував рядки її сестри: «Зоре моя! Твоє світло повік буде ясне!». Цього каменя, на жаль, вже нема…

       З нагоди річниці від дня народження Ольги Косач-Кривинюк бібліотека-філія № 1 Нововолинської централізованої бібліотечної системи пропонує користувачам переглянути історичне досьє та слайд-презентацію «Олеся Зірка із сузір’я Косачів».

         Більше інформації про Ольгу Косач-Кривинюк Ви можете отримати завітавши до нашої бібліотеки за адресою 15-й мікрорайон будинок 26.

Немає коментарів:

Дописати коментар