понеділок, 17 січня 2022 р.

25 січня – іменини святкують Макари

25 січня – православна церква вшановує пам'ять Священномученика Макарія. 

Макар – християнське чоловіче ім'я, грецького походження, від давньогрецького «Макаріос» означає «блаженний», «благославеніе». Церковна форма імені – Макарій. Також ім’я Макар вважають короткою формою повного імені Макарій.

Ім'я Макар по церковному – Макарій. Саме таку форму імені повинен використовувати Макар в церковних таїнствах.

У православних ім’я Макарій носила велика кількість церковних діячів різних епох, але при цьому широко використовувалося і у простого люду, вживалася народна форма Макар.

Серед християн особливо шануються деякі святі з ім’ям Макарій. Найбільш відомий Макарій Великий, відлюдник, що жив в IV столітті, він написав кілька духовних творів. В цей же час жив Макарій Олександрійський, шанований у лику преподобних.

Власник цього імені має прекрасне почуття гумору, він не образливий і завжди перебуває в хорошому настрої, урівноважений і здатний неординарно вирішувати поставлені перед ним питання. Іноді здається, що він є носієм якоїсь певної місії. Макар не піддається чужому впливу і володіє власною сильною волею. Хоча остання якість проявляється лише в екстремальних випадках.

Макарій – працьовита людина. Ставши дорослим, він вибирає професію, пов'язану з роботою руками. Він може ремонтувати, створювати, роблячи це на високому професійному рівні. Про такого чоловіка, як правило, говорять, що у нього «золоті руки».

«Зимовий» Макар – невтомний ентузіаст, здатний повести за собою. Може бути хорошим політиком, дипломатом.

«Осінній» – прекрасний педагог, інженер, найбільше його приваблюють точні науки. 

«Літній» – галантний, ерудит, інтелектуал. Може працювати в будь-якій сфері діяльності і всюди успішно.

    «Весняний» Макар – безтурботний, але надзвичайно добрий. Альтруїст. Хороший актор, музикант, художник.

       Найбільш поширені форми імені: Макарка, Макарша, Макашев, Мака, Мара.

В українській мові набули поширення прислів’я, де згадується ім’я Макар: «Куди Макар телят не ганяв», «Макару уклін, а Макар на сім сторін», «Писав Макарка своїм недогарком» та інші.

         Книги по даній темі можна знайти у нашій бібліотеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар