середу, 20 липня 2016 р.

24 липня - День Святої Рівноапостольної княгині Ольги


    
       В цей день  Православна Церква відзначає пам'ять Святої Рівноапостольної Ольги, великої княгині Київської, у святому хрещенні Єлени.  Серед українських православних святих княгиня особливо шанована як перша жінка – володарка держави, яка першою від українського народу увійшла в Небесні оселі.
     Вона першою серед правителів Київської Русі прийняла християнство. За велику роль у поширенні християнської віри Ольга була причислена до лику святої рівноапостольної.
     Легендами овіяний образ княгині київської, дружини князя Ігоря – Ольги, мудрої державної діячки, керівника і воїна. Її діяльність залишила помітний слід у східнослов`янській  історії Х століття.
     Походила зі знатного роду, доводилася правнучкою Гостомислу. Народилася поблизу нинішнього міста Пскова. Батьки ще змалечку прищепили доньці правила чинного, порядного, розумного та виваженого життя.
       Ім'я Ольга запозичено з давньоскандинавської мови в якій Helga (жіноче ім'я) відповідає чоловічому імені Helgi, що лежить в основі українського Олег. Означає: свята, священна, світла.
       Це рідкісне за красою та силою ім'я, як правило, належить помітній і світлій особистості. Самобутність і простота, м'яке світло і крутий обрив злилися в цьому імені.
       За поширеністю ім'я Ольга поступається лише Олені та Наталі, причому однаково охоче давали його новонародженим дівчаткам і в місті, і на селі.
       Іменини: 10 лютого, 6 березня, 14 березня, 17 липня, 24 липня, 23 листопада.
       Найбільш поширені форми імені Ольга: Оля, Олечка, Оленька, Олюня, Олюся, Олюська, Олюсік, Олюша, Оляша, Ольчик, Олик, Ольгуня, Ольгуся, Ольгуша, Ольча, Олюля.
       Цікаву інформацію про це ім`я ви знайдете у книгах нашої бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар