понеділок, 7 серпня 2023 р.

9 серпня – Пантелеймон Цілитель

     За церковним календарем 9 серпня віряни відзначають День пам'яті великомученика і цілителя Пантелеймона. Батько Пантелеймона був язичником, а мати християнкою. Батьки були заможними.

     Родина віддала Пантелеймона вчитися лікарській справі у лікаря Євфросина. Там Пантелеймон познайомився з проповідником Єрмолаєм і увірував у Христа. Він став великим цілителем, за переказами вмів навіть воскрешати молитвами. Пантелеймон лікував безкоштовно, тому багато лікарів позбулися заробітку. Через це на Пантелеймона донесли, що він християнин. За наказом імператора Максиміліана Пантелеймона арештували і після тортур стратили.

           За народним календарем:

-                в цей день було заведено збирати цілющі трави та ягоди для варення на зиму, адже вірили, що зібрані цього дня вони особливо помічні. Вважалося, що люди народжені на Пантелеймона Цілителя володіють особливим даром зцілення;

-                святили колоски, бо вірили, що це символізує хороший урожай,  зрізали перший качан капусти та готували пироги з нею, які давали міцне здоров'я;

-                на Пантелеймона прийнято роздавати милостиню, примовляючи «Тобі трохи грошей, а мені міцне здоров'я».

Святий Пантелеймон є покровителем лікарів, за яких ми повинні палко молитися.

        Церковні свята і народні звичаї тісно сплітаються в часі. До нинішніх днів народ, незалежно від віри, збирає трави саме в день пам'яті великомученика Пантелеймона.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар